Skip to main content

Van brutale toevalstreffer naar favoriet met ‘brains’

By 13 september 2017Eredivisie, Voorpagina

Kakelverse fusieclub DFS Arnhem gaat zaterdagavond op bezoek bij Oosting/E&O. Aan oefenmeester Osvaldo Gomes de schone taak de jonge ploeg uit Gelderland te laten wennen aan een nieuwe status. 

Advertentie

“Je kunt het gerust een hele stap noemen”, opent Gomes het gesprek. Een aantal jaar had hij de dames van Bevo, uitkomend in de eerste divisie, onder zijn hoede toen eredivisionist DFS Arnhem op de deur klopte. “Het is een hele andere wereld. Bij de mannen heerst een machocultuur. Ook speelt de fysieke gesteldheid een veel grotere rol. Het Karabatic-idee.”

“Bij de mannen heerst een machocultuur”

Dit seizoen gaat de Arnhemse afgevaardigde in de eredivisie spelen onder de naam DFS Arnhem. AAC 1899 en AHV Swift zijn officieel gefuseerd. “Dat heeft echt een impact”, weet de jonge hoofdcoach. “Vooral organisatorisch moeten zaken afgestemd worden. Dat maakt dit seizoen best een beetje spannend. En er staat al genoeg op het spel.”

Totale verandering
Een jaar geleden schoot de Gelderse ploeg naar de top van de eredivisie. “De groep speelde toen ik tekende nog mee om promotie naar de BENE-League”, begint Gomes. “De resultaten waren goed, maar ik wil dingen veranderen. Ik wil met een andere visie spelen. Niet omdat mijn voorganger slecht presteerde, maar ze kwamen tekort in de kampioenspoule. Als je de ambitie hebt om te groeien, moet je werken aan je zwakke plekken.”

Advertentie

“De ploeg staat bekend als hard”

Als speler kwam Gomes onder meer uit voor Tachos, Loreal en Bevo. Dit seizoen wacht een fijne uitdaging bij DFS Arnhem. “De ploeg staat bekend als hard”, is de geboren Rotterdammer eerlijk. “Ook naar scheidsrechters toe, bijvoorbeeld. Als je een topclub wilt worden moet dat ook veranderen. Het hoort bij de totale ontwikkeling. De club wil binnen een paar jaar groeien naar het niveau van de BENE-League.”

Favoriet
“Ik merk dat de benadering naar DFS Arnhem toe heel anders is dan vorig jaar”, snijdt Gomes een belangrijk punt aan. “Vorig jaar kwamen de goede prestaties uit de lucht vallen. Nu word je omgetoverd tot favoriet. En speel je opeens allemaal ‘krakers’. Dat is een traject die de groep door moet maken. Er wordt op je gejaagd. De groep moet zich aanpassen en volwassener worden. Lastige situaties in het veld moeten ze kunnen oplossen met ‘brains’. Dan kun je naar een bepaald niveau groeien.”

“De groep moet zich aanpassen en volwassener worden”

Zaterdag staat de wedstrijd tegen E&O op het programma. Zo treft de top-2 van het vorige seizoen in de eredivisie elkaar al in het tweede speelweekend. “Als we ze uit kunnen verslaan, pakken we punten die niet veel ploegen dit jaar gaan pakken”, voorspelt Gomes. “We hebben tegen Aristos niet kunnen pieken, maar dat kan de ploeg wakker schudden. Met Houten, BFC, Hellas en ook HandbaL Venlo is de top van de eredivisie veel breder dan de vorige jaren.”

Live
RTV Drenthe zendt het topduel in de eredivisie, vanaf 20:25, live uit op de website. Tevens is een samenvatting van E&O tegen DFS Arnhem te zien in het nieuws van zondagavond.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie

Join the discussion One Comment