Skip to main content

“Vanaf jonge leeftijd is de Bundesliga mijn doel geweest”

In ‘Over de grens’ spreekt Handbal Inside met verstopte Nederlanders. Landgenoten die hun geluk beproeven in het buitenland. Jeugdinternational Rutger ten Velde maakte deze zomer de opvallende overstap naar HSG Derschlag: een satellietclub van Bundesliga-gigant VfL Gummersbach. De pas 19-jarige hoekspeler heeft een duidelijk doel.

Advertentie

Het is december 2014. Rutger ten Velde speelt met Oranje onder negentien een toernooi in het Duitse Merzig. “We speelden voor de derde plaats tegen Zwitserland. Die wedstrijd ging lekker”, vertelt de hoekspeler vlak na een krachtraining. Het bleek een cruciaal duel. “Ik maakte elf doelpunten. In de bus naar huis kreeg coach Smits al een mailtje van HSG Derschlag. Ze hadden interesse”. En zo is het balletje snel gaan rollen. “Het kwam als een verrassing. Ik zat middenin het seizoen met Houten. Maar na lang nadenken besloot ik toch het avontuur aan te gaan”.

“In de bus naar huis kreeg coach Smits al een mailtje”

In Duitsland, zo’n tweehonderd kilometer van z’n thuis in Arnhem, focust Ten Velde zich volledig op de sport. “Ik heb m’n HAVO netjes afgemaakt en concentreer me dit jaar volledig op handbal. Heb me nu lekker gesetteld en de taal begrijp ik ook steeds beter”, zegt de pas 19-jarige speler van Jong Oranje. Iedere dag staat een zaaltraining op het programma. Vaak met een uur in het krachthonk erbij. “Op woensdag hebben we eerst een krachttraining en daarna meteen een conditietraining erachter aan. Vaak ben ik na de krachttraining helemaal kapot. Maar wedstrijden worden vaak in de laatste tien minuten beslist en dan is een goede conditie heel handig”.

Fusie met Gummersbach
De Nederlander speelt z’n wedstrijden voor HSG Derschlag: Handbal Sport Gummersbach Derschlag. “Je kunt het zien als een echte fusie met Gummersbach”, legt Ten Velde uit. “Ik train doordeweeks samen met de beloften van de Bundesliga-club. Andreas Heyme speelt bijvoorbeeld in de Bundesliga. Daar train ik mee samen. In het weekend spelen we met Derschlag in de Derde Bundesliga”. Met nog zeven wedstrijden op het programma staat HSG Derschlag op de voorlaatste plaats. “We moeten eigenlijk nog tien punten halen om niet te degraderen. Een hele opdracht”.

Advertentie

“In het weekend spelen we met Derschlag in de Derde Bundesliga”

Over z’n eerste jaar in het buitenland is de oud-speler van eredivisionisten Swift Arnhem en Houten tevreden. “In de eerste wedstrijden kon ik rekenen op heel veel speeltijd”, vertelt de Arnhemmer. “Daarna moest de trainer die mij gehaald heeft (Michiel Lochtenbergh, red.) vertrekken. Toen werd de assistent van Gummersbach coach en kwam ik in een dipje. Nu kan ik weer rekenen op veel speeltijd en scoor ik iedere wedstrijd vier of meer doelpunten. Dat is ook wel m’n doel. Niet uit tien schotpogingen natuurlijk, want het rendement gaat voor”.

Bekende tussenstap een optie
“In het begin was het heel erg wennen”, vertelt Ten Velde over de verrassende move naar Duitsland. “Je laat alles achter. Gelukkig wist ik hoe het was om ver van huis te wonen, want ik heb op de Handbal Academie in Limburg gezeten”. Doordeweeks kijkt de belofte uit naar de wedstrijd in het weekend. “Handbal leeft heel erg in Duitsland. Als we spelen bij clubs als Aurich of Fredenbeck dan is de hele stad uitgelopen. Dan zitten er al snel zeshonderd mensen op de tribune”. In Duitsland deelt Rutger ten Velde een kamer met landgenoot Pascal Lucassen, die op 26-jarige leeftijd z’n sportieve plafond aan het ontdekken is.

“Dan zitten er al snel zeshonderd mensen op de tribune”

Het jeugdige talent uit Gelderland stippelt z’n route uitgemeten uit. Toen op 15-jarige leeftijd speeltijd in de Eredivisie bij Swift ver weg leek, deed hij bewust een stapje terug naar de Eerste Divisie. Houten promoveerde meteen met een uitblinkende Ten Velde op de linkervleugel. “Het jaar daarop speelde ik zestig minuten in de Eredivisie”, verklaart de rappe hoekspeler. “Vanaf jonge leeftijd is handballen in de Bundesliga m’n doel. Of dat uiteindelijk bij Gummersbach is weet ik niet. Als ik eerst de tussenstap moet maken naar de Tweede Bundesliga, dan is dat helemaal goed. Ik ga alles geven”.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Handball Akademie VfL Gummersbach

Advertentie

Join the discussion 3 Comments